Advent Erdélyben

ADVENT  ERDÉLYBEN

 

3 nap – 7 adventi díszbe öltözött város

 

2024. november 29 - december 01. (3 nap/2 éjszaka)

 

 

Utazás: autóbusszal Szegedről       Elhelyezés: panzióban       Ellátás: félpanzió

1. nap:

 Indulás Szegedről a hajnali órákban(További felszállási lehetőség: Hódmezővásárhely, Orosháza). Folyamatos utazás Romániába.Első megállónk a „Körös-parti Párizs” , vagyis Nagyvárad lesz. A városnézés során megtekintjük a főbb látnivalókat (Megnézzük a  felújított szecessziós palotákat, az Állami Színházat és az Ady emlékét őrző Astoria Szálló épületét. A Körös másik partján a Szent László Plébániatemplomot, Városházát, Holdas templomot, Fekete Sas Palotát…), majd az adventi vásárban eltöltött szabadidő után Erdély területén folytatjuk utunkat Királyhágóig. Pihenőt tartunk Erdély történelmi kapujában, majd érkezés a kincses városba, Kolozsvárra, ahol először egy séta keretén belül megismerkedünk a belvárossal: megtekintjük a a Mátyás szoboregyüttest, érintjük a Szent Mihály templomot, valamint Mátyás király szülőházát. Ezután elvegyülhetünk az adventi forgatagban. Az adventi vásárban eltöltött szabadidő után utazunk a szálláshelyünkre. Vacsora.

 

2. nap:

Reggeli után Korondra utazunk. (Korond a sóvidék egyik leghíresebb települése, a népi fazekasság egyik erdélyi központja. Teleki József írta Korondról, hogy "Minden ember itt vagy fazakas, vagy sendelly csináló" A fazekasság létalapját a falu nyugati határán, a Szakadát-patak bal partján előforduló szürke pala  képezi).

Korond a hagyományait őrizve korszerűsödő székely falu típuspéldája: a fazekasiparra alapozva kereskedelmi, idegenforgalmi és művelődési szerepköre is egyre számottevőbb. ahol megismerkedünk a sóvágók és a fazekasok munkájával, majd a kirakodóvásárban egyedi ajándékokat vásárolhatunk. Kora délután utazunk Marosvásárhelyre, ahol először megtekintjük a belváros látnivalóit, majd elvegyülünk az adventi forgatagban. (A Színház téren felállított, ünnepi díszbe öltöztetett karácsonyfa mellett kézművesek, helyi termelők standjain lehet válogatni az ajándéknak valót, de nem hiányzik a meleg ital és a harapnivaló sem a kínálatból). Vacsorára érkezünk vissza a szálláshelyünkre.

 

3. nap:

Reggeli után Gyulafehérvárra indulunk, ahol a főbb látnivalók megtekintése után lesz szabadidőnk az adventi városban. (Gyulafehérvár egykor az Erdélyi fejedelemség gazdag, virágzó fővárosa volt. Ennek a rangnak előzményei is voltak, ugyanis már a Római Birodalom által Erdély területén létrehozott Dacia provincia első központja is ennek a városnak a helyén jött létre, Apulum néven. A csodálatosan helyreállított vár éke a római katolikus érseki székesegyház, Erdély legjelentősebb román kori épülete, a román kori magyar művészet egyik legnagyszerűbb példája). Nagyszeben lesz a következő megállónk. Miután megismerkedtünk az” Európai Kulturális Fővárosa” címmel büszkélkedő város történelmi múltjával, és az UNESCO Világörökség részét képző óvárossal, a szabadidőnket a Nagypiac téren lévő adventi vásárban töltjük.

 

Az utolsó adventi város, ahol hazaútban megállunk Temesvár lesz. (Városi sétánk során megtekintjük a római katolikus templomot, a szerb püspöki palotát és a szerb székesegyházat). A városnézésés az adventi forgatagban töltött szabadidő után indulunk haza. Érkezés Szegedre 22 óra körül.


Részvételi díj: 

 

74.500 Ft/Fő

 

Fakultatív programok / belépők árai (tájékoztató jellegű):

 

 

Fakultatív BBP-biztosítás: 650 Ft-tól/Fő/nap; Belépők várható költsége: 20 RON

 

Rszám/Uszám: U-000746