Bulgária

Bulgária
 
 
A hazai nyaralni vágyók évről évre többen keresik fel a Fekete-tenger bulgáriai üdülőhelyeit.
Az egyik legfontosabb szempont az ár. Nos igen, amennyiben leküzdjük a Magyarországról 1200-1300 kilométer távolságot, egy kedvező ár-érték arányú nyaraláshoz juthatunk..
Szintén fontos a természeti környeztet, a tengerpart homokos, az időjárás nyáron napos, kellemesen meleg.   A tengerpart mentes a Horvátországban is jelen lévő tengeri sünöktől, és más, kellemetlen vagy veszélyes teremtményektől. Ez egyben a Fekete-tenger egyik hiányossága is lehet: az Égei, a Vörös-, és az Adriai tengertől eltérően viszonylag szegény élővilággal rendelkezik. Az ide látogató legvalószínűbb találkozása néhány kisebb puhatestűre, bizonyos tenger- és széljárás esetén ártalmatlan medúzára, és tengeri algákra fog korlátozódni, valamint néhány centiméteres halacskákra. Emellett azt tapasztalhatjuk, hogy a víz sótartalma kb. fele (18 ezrelék) .
Ennél komolyabb lényeket az egyébként remek éttermek tányérján, vagy a várnai Tengeri Akváriumban, és a Delfináriumban lehet látni – utóbbi helyeken élőben, előbbiben kitűnően elkészítve, illatos pácban, szószokkal. 
A bolgár emberek meglepően barátságosak, a magyar turistákat általában szívesen látják. A helyiek közül évek során többekkel jó barátságba kerültünk. Beszélgetve velük kiderül, hogy különösen a mai 40-es-50-es korosztály még emlékszik arra, amikor Magyarországról hatalmas tömegek érkeztek, és emlékeznek néhány magyar nyelvű kifejezésre, mondatra.  A beszélgetés folyamán figyeljünk arra hogy a bolgár ember egy kicsit másképp működik, az „nemet” bólintással jelzi és az „igent” fejrázással. 
A 2000-es évek elejétől fogva a magyar turisztikai vállalkozások kínálatában egyre nagyobb számban jelennek meg a bolgár tengerpart ajánlatai is. Ezek azonban, valamely számomra érthetetlen módon szinte kizárólag  Sozopol és Napospart (Sunny Beach avagy Slanchev Bryag) üdülőhelyekre korlátozódik, miközben Albena, a "Fekete-tenger gyöngye" mintha nem is létezne. Holott elrendezésével, klímájával, megjelenésével méltán viseli az idén 45 éves Albena a reklámszlogent: "Simply Heaven..." - Egyszerűen Mennyország...
 
Üdülőhelyek  északról – délre:
 
Albena
Aranyhomok
Riviera
St. Kosztantin és Elena
Obzor
Elenite
Szveti Vlasz
Napospart
Neszebar
Pomorie
Szozopol
 
 
 
Magyar turisták körében legismertebb és legnépszerűbb üdülőhely Napospart. Itt található meg a legtöbb szálloda., étterem és szórakozási lehetőség. Burgasztól 40 km-re északra egy patkó formájú öbölben 8 km hosszan terül el Napospart, Bulgária legnagyobb üdülőközpontja. Nagy előnye a sík terep és az, hogy a szállodák elsősorban a part hosszában lettek felépítve, így a strand bármely szállodától könnyen megközelíthető. Az üdülőközpont déli része gyakorlatilag egybeépült Neszebár műemlékváros északi területeivel. Az üdülőközpont északi, központi részén aquapark található (www.aquapark.bg). A tengerparton lévő napernyőkért és nyugágyakért minden esetben fizetni kell (kb. 8 leva/eszköz/alkalom). Az üdülőterületen rengeteg étterem és szórakozási lehetőség található, valamint Neszebár is könnyedén megközelíthető a helyi buszjáratokkal és dottóval. A strandon sokféle vizi sporteszköz bérelhető (pl. jetski, „banánozás”, parasailing, vizisí, stb.) Napospart területén belül nincsenek utcanevek, így a tájékozódás szállodákhoz viszonyítva történik. Egyik ilyen fő viszonyítási pont a központi sétálóutcán található Hotel Kuban.
 
Másik nagy kedvenc Neszebár, akár az Óvárosi rész akár a tőle délre elterülő üdülőrésze.
Neszebár, Európa egyik legősibb városa és a bolgár tengerpart egyik leglátogatottabb kirándulóhelye. Neszebár óvárosát még a görögök alapítottak az i.e. 5. században, egy keskeny földsáv köti össze a szárazfölddel, amelyet az UNESCO 1983-ban a világörökség részévé nyilvánított. A 2 km2-nyi félszigeten mintegy 41 templomot fedezhetünk fel. Művészeti élményt jelentenek a régi Neszebár bizánci stílusban épült lenyűgöző szépségű középkori templomai. Neszebár óvárosának régi kikötője mellett az öblök sok kis strandot is rejtenek.
A 4 kilométer hosszú finom homokos strand Neszebár déli részén található, többségében a szállodáink is itt fekszenek. Az Óvárost, az UNESCO 1983-ban a világörökség részévé nyilvánította. A strandeszközökért fizetni kell, kb. 7 Leva/eszköz/alkalom.
A szórakozni vágyók az újvárosában élvezhetik a pezsgő életet. A várostól pár kilométerre található Napospart, amit busszal, Dottóval vagy akár vízitaxival is meg lehet közelíteni. A sétányon található teraszos éttermek sült hal választéka egyedülálló. Kiváló hely szuvenírek, antikvitások és emléktárgyak vásárlására. A fakultatív programok, felsorolását keresse a külön fejezetben.
Neszebárban  óvárosában a parkolás nehezen megoldható, mivel részben gépkocsi forgalomtól elzárt terület. Ezért az ott lévő szállodákat is csak egyeztetés alapján lehet érkezéskor és elutazáskor megközelíteni. Praktikus a félsziget elejénél lévő parkolókat használni. A kocsikat egyébként a Neszebár üdülőközpontban több helyen található fizető parkolókban lehet biztonságosan elhelyezni, kb.6 Euro/nap összegért. 
 
Várnától mindössze 35 km-re fekvő Albena a bolgár tengerpart egyik legzöldebb és legnagyobb üdülőközpontja. A 150 m széles és 6 km hosszú gondozott strand, az aranyszínű homokos tengerpart, és a lassan mélyülő tengerfenék, valamint a kellemes nyári hőmérséklet ideális fürdőhellyé varázsolják, ahol minden korosztály, kicsi és nagy jól érzi magát.A felsoroltak miatt Albena üdülőközpontot gyermekes családoknak különösen ajánljuk, főleg a gépkocsival utazóknak.. Albena – többek között - sok jó szolgáltatást nyújtó All Inclusive és Ultra All inclusive szállodájáról híres, melyekből a bolgár tengerparton itt található a legszélesebb választék. Albena üdülőközpont zárt terület, átmenő forgalom nélkül, ezért olyan mintha egy óriási rendezett parkba csöppentünk volna.
Albena üdülőközpontban a személygépkocsik parkolása kb. 5 Leva/hét/szgk. a szállóvendégek részére, ezt a heti bérletet a szállodák recepcióján válthatják ki.
Érdemes ellátogatni Várnába, Albena buszpályaudvaráról menetrendszerinti buszjáratok közlekednek, melyeknek ára kb. 5 Leva egy irányba, valamint iránytaxikkal is megközelíthető.
A távolabb fekvő all inclusive szálláshelyektől a Fekete-tenger partja kb. 10-15 perc gyalogút, a könnyebb és gyorsabb lejutás érdekében ingyenes buszjáratot vehetnek igénybe. Albena területén belül „dotto kisvonatok” közlekednek, melyek kb. 3 Leva/út áron vehetők igénybe.
Kellemes kirándulás ellátogatni az Albenától kb. 10 km-re lévő Balcsikba, ahová akár kerékpárral is eljuthatunk a főút mellett haladó kerékpárúton, valamint motorcsónakkal Albena strandjáról. Itt található Mária román királyné palotája, valamint gyönyörű, vízesésekkel tarkított botanikus kertje. A hangulatos belvárosában kedvező éttermi árak várják az idelátogatókat. Albena üdülőközpontban a strandon a nyugágy és a napernyő ingyenes!
2010-től bármely Albena üdülőközpontban lévő szálloda esetén a szabad eszközök függvényében szobánként egy napernyő és két nyugágy ingyenesen jár a strandon. Egy hetes tartózkodás esetén ez akár 21.000 Ft megtakarítást is jelenthet!
 
Gasztronómia jellegzetes nemzeti ételek:
 
A bolgár konyhát a zöldségek és gyümölcsök bőséges használata jellemzi.
Sopszka saláta: uborka, paradicsom, zöldpaprika, hagyma, feta sajt, olívaolajjal és ecettel ízesítve
Kebapcse: bolgár roston sült kolbászkák, darált sertés- és marhahúsból
Kavarma: jellegzetes, cserépedényben készített húsétel, ami a magyar pörkölthöz hasonlít
Nagyon kedvelt a bárány- és birkahús, amit fokhagymával, vöröshagymával fűszerezve, olajjal kenegetve egészben nyárson sütnek.
Bulgáriában, tengerrel rendelkező országról lévén szó, szívesen fogyasztják a különböző halakat és az egyéb tengeri finomságokat.
Palamud: fehér húsú, nem zsíros, alig szálkás hal
Lefer: a roston sült lefer igazi bolgár specialitás
Kalkan: a „bolgár lepényhal”
Caca: legapróbb, legolcsóbb, legnépszerűbb hal
Desszertjeik mézzel vagy cukorsziruppal készülnek.
Baklava: török eredetű mézes-diós sütemény
Banica: sós-túrós rétes
Jellegzetes nemzeti italok:
Szlivova: szilvapálinka
Mastica: a görög ouzohoz hasonló ánizspálinka, de ára annál sokkal kedvezőbb
Rakia: a bolgárok nemzeti itala, szőlőből, szilvából, mazsolából készült pálinka
Az ismert nemzetközi sörmárkák mellett érdemes kipróbálni a jóval olcsóbb, de kiváló minőségű bolgár söröket, pl.: Zagorka, Astika, Kamenitza.
Bátran ajánljuk a kiváló minőségű helyi vörösborokat pl.: Melnik, Mavrud.
 
 Tájékoztató árak levában 
2 fogásos vacsora egy átlagos étteremben 12-15 leva; korsó sör 1,5-2 leva; 2dl üdítő 0,8-1 leva; fagyi 0,6- 1,5 leva; eszpresszó kávé 0,5-0,8 leva; 2l szénsavas üdítő 1,6-2 leva; 1,5l ásványvíz 0,8-1,2,  leva ,1 kg gyümölcs 1-2 leva; 1l tej 1; 1kg kenyér 0,8-1 leva.
 
Egészségügyi előírások és biztosítás
 
Bulgária a az Eu ragja így a  kiutazó, a magyar jogszabályok illetve államközi egyezmények alapján jogosult sürgősségi orvosi ellátásra, de az igénybe vehető szolgáltatás nem teljes körű és komoly anyagi megterhelést jelenthet. A nemzetközi TAJ kártya csak sürgősségi ellátás esetén érvényes és állami intézményekben fogadják el.  A nemzetközi TAJ kártyánál a helyi egészségügyi szabályok vonatkoznak a magyar turistákra is. Amennyiben a helyi szabályok szerint egy kezelés fizetős vagy önrészes úgy az nekünk is fizetős, függetlenül attól, hogy Magyarországon nem kell érte fizetni.Ezért tanácsoljuk egy biztosítónál külön utasbiztosítási szerződést kötni, amely baleset és betegség esetén fedezi az ellátási költségeket. 
 
Hasznos információk:
Bulgária az Európai Unió tagja.
Magyar állampolgárok új típusú személyi igazolvánnyal is beléphetnek az országba,
 Segélyhívó: Mentők:150 , Rendőrség :166,  Tűzoltóság:160,  Bolgár autóklub: 146  Nemzetközi segélyhívó: 112
 
Időeltolódás:
Magyarországhoz viszonyítva: +1 óra
 
Időjárás:
Mediterrán jellegű, nyáron kevés csapadék. Tengerpartja homokos, lassan mélyülő, tengervíz enyhén sós.
 
Fizetőeszköz:
Bolgár leva, 1 leva 100 sztotinka, 1 Euro kb.: 1.955 BGL ajánlott euro bevitele, váltása bankban vagy szállodában, de ne az utcán!
 
Egyéb tudnivalók:
Elektromos áram 220 volt, ajánlott ásványvíz fogyasztása, déli órákban erős a napsugárzás. Orvosi ellátás jó, ajánlott a biztosítás megkötése. Közbiztonság megfelelő.
 
Parkolásért fizetni kell, a naposparton a szállodák kevés parkolóval rendelkeznek így sokszor az utcán vagy egy közeli parkolóházban tudnak parkolni.!
 
 
Hogyan tudunk lejutni a bolgár tengerpartra.?
 
Gépkocsival:
Budapest - Szeged - Belgrád - Nis - Szófia - Plovdiv - Sztara Zagora - Szliven -Burgasz - Napospart.
Busszal:
Magyarország nagyobb városaiból hetente péntekenként indulnak járatok a Napospartra , Aranyhomokra és Szozopolba.   Budapest - Szeged - Belgrád - Nis - Szófia - Plovdiv - Sztara Zagora - Szliven -Burgasz - Napospart. útvonalon.
Repülővel: 
hetente 2 alkalommal Budapestről és Debrecenből is eljuthatunk 06.13 és 09.03 között járatok Burgaszba.
 
 
 
Magyar Köztársaság Bulgáriai Nagykövetsége
1000 Szófia Szeptember 6. utca 57
telefon: 00 359 -2-963-3143,  00 359-2-963-1136
ügyeleti mobil: 00 359- 888 -233 -156