Erdély

Erdélyi körutazás

 

Utazás: autóbusszal    Ellátás: félpanzió 

Elhelyezés: 1 éj magánházaknál, 3 éj panzióban

 

 Időpont: 2020. augusztus 19 – 23. 

(5 nap/4 éj)

Program:

1. nap:

Indulás a hajnali órákban. (Felszállási lehetőségek: Orosháza, Hódmezővásárhely, Szeged). Temesváron lesz az első megállónk (városnézés: katolikus dómtemplom, püspöki palota, szerb székesegyház,  Szentháromság-szobor,  Hunyadi-palota). A déli órákban érkezünk Déva várához, melynek az elmúlt évben fejeződött be a felújítása. A várhegyre telecabinával (felvonó) jutunk fel. A várlátogatás után tovább utazunk  és Vajdahunyad várát tekintjük meg, majd folytatjuk utunkat Csernakeresztúrra. Itt lesz a szállásunk falusi turizmus keretében, közös vacsorával. 

2. nap:

Reggeli után Nagyszebenben lesz az első megállónk, ahol a belvárost csodálhatjuk meg. (2007-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, belvárosát gyönyörűen felújították). Ezután Segesvárra vezet utunk, ahol a belvárosban teszünk egy sétát, majd Székelykeresztúron megnézzük „Petőfi  körtefáját. Késő délután érkezünk Székelyszentkirályra, a szállás elfoglalása. Vacsora a panzióban (3 éj).

3. nap:

Reggeli a panzióban, majd Székelyudvarhelyen kezdjük a programot: A városban megtekintjük a vármegyeházát (ma városháza)és a  Millenniumi Székely Emlékművet. Ezután Máréfalvára utazunk tovább, ahol gyönyörködünk a székely kapukban, majd Csíksomlyón folytatjuk a programot (Ferencesek temploma, Jelenések-hegye). Délután visszautazunk a szálláshelyünkre, ahol már várnak ránk a traktorok, amellyel egy igazán élvezetes utazás vár ránk a Jézus Szíve Kilátóhoz.

(A szobrot az ősi Székelyföldet átszelő Fehér Nyikó közelében, a 953 méteres tengerszint feletti  magasságú Gordon-tetőn állították fel. Rendeltetése szerint kilátó, lelki értelemben pedig egy hely, ahová, ha feltekint a látogató, elmondhat egy Jézus köszöntést. A kilátó 121 négyzetméter alapú, 1,2 méter magas piramis alakú talapzaton áll, magassága 22,5 méter. A palást, a fej és a kezek anyaga rozsdamentes acél). Vacsora a panzióban.

4. nap:

Reggeli után először a Parajdi Sóbányát nézzük meg. (A bányalátogatást szívbetegeknek, magas várnyomásban szenvedőknek és klausztrofóbiásoknak nem ajánlják. Készüljünk fel lépcsőzésre is a különböző szintek között.) A következő úti célunk a Gyilkos-tó (egy különleges keletkezésű természetes torlasztó. 1837-ben keletkezett egy közeli hegyről lecsúszó törmelék következtében), valamint  a Békás-szoros lesz.  (A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy Erdélyben, a Békás-patak völgyében).  Miután bebarangoltuk a gyönyörű látnivalókat visszaindulunk szálláshelyünkre. Útközben Gyergyószentmiklóson átutazva gyönyörködünk a székely-örmény városban.  Vacsora a panzióban.

5. nap:

Reggeli után hazaindulunk. Farkaslaka lesz napunk első megállója, Tamási Áron sírjánál, majd Korondon a székely fazekasság remekeivel ismerkedhetünk meg. Bánfihunyadon átutazva „megcsodálhatjuk” a cigánypalotákat, majd a Királyhágón tartott rövid megálló (foto-stop) után, délután érkezünk Nagyváradra, ahol a csodálatosan helyreállított belvárosban teszünk egy sétát, majd folytatjuk hazautunkat. Érkezés Szegedre a késő esti órákban.

 

/ A programok sorrendje változhat!/


Részvételi díj:

72.500 Ft/Fő

Külön fizetendő: Stornóbiztosítás (1,5%)

Így az út teljes részvételi díja: 73.588 Ft/Fő

 

Fakultatív programok / választható felárak:

BBP-biztosítás: 520 Ft/Fő/nap,

a belépők várható költsége: kb. 100 RON

Erdély Erdély Erdély Erdély Erdély