Horvátország

HORVÁTORSZÁG 
 
 
Horvátország a Balaton után a második legkedveltebb úti cél a magyarok között. Közelsége igen vonzóvá teszi a magyar turisták körében. A két ország több mint 800 éves közös történelemre tekint vissza, melynek köszönhetően nincsenek nagy kultúrabeli különbségek. A háború utáni időszakban Horvátország óriási fejlesztésekbe kezdett, ahol a legfőbb cél az infrastruktúra és a turizmus fejlesztése volt. Rohamtempóban újultak meg a régi szállodák és turisztikai látványosságok.  A jól kiépített autópályákon Budapestről akár 4-5 óra alatt, a távolabbi országrészekből is 6-8 óra alatt lejuthatunk Rijekába. A  6.278 km hosszú tengerpart, 1.244 sziget, szirt és sziklazátony közül mindenki megtalálhatja a magának megfelelő strandot.
 
Horvátország fő idegenforgalmi területei a következők:
Isztria,
Kvarner-öböl,
Dalmácia (Zadar régió, Šibenik régió, Split régió, Dubrovnik régió),
Közép-Horvátország,
Zágráb,
Szlavónia és a Drávaszög
 
 
Mikor induljunk neki?
 
A tengerpart májustól – októberig alkalmas nyaralásra.  Június-szeptemberi nyaralást bárkinek ajánljuk, ha nem köti az iskola és a munkahely, akkor nyugodtan lehet utazni június  vagy szeptember elején is. Az árak jóval barátságosabbak és a tömeget is elkerüljük. Az augusztusi hónapban bátran kitehetnék a „megtelt „ táblát  végig a tengerparton, ekkor senki ne induljon neki előzetes szállásfoglalás nélkül, mert nem biztos, hogy ott és olyan szállást talál, amit elképzelt. Nem beszélve a keresgéléssel eltöltött időről, ami mind a nyaralástól veszi el az időt.
 
 Szállás Horvátországban
A horvátországi infrastruktúra fejlesztése és az évről évre szaporodó német, osztrák és holland turisták jelenléte is megkövetelte, hogy jelentős befektetések történjenek a horvátországi szállodák, apartmanok, magánszállások és kempingek terén. A hotelek szobái minden igényt kielégítenek, az éttermekben pedig igazi horvát különlegességeket kóstolhatnak a vendégek.
A kisebb pénzű családoknak vagy baráti társaságoknak sem kell messzire menni, hogy kedvező árú és igényesen felszerelt apartmanokat találjanak. Azonban érdemes odafigyelni, hogy minél előbb megtervezzük utazásunkat és lefoglaljuk a szállást, mivel főszezonban a jó helyen található szállások nagyon gyorsan elfogynak. A szállásfoglalásnál figyeljenek arra, hogy megbízható magyar utazási irodánál foglalják le és fizessék ki szállásukat, mert előfordulnak visszaélések a nemzetközi utazási portálokon - a kinézett szállásról pedig bátran kérhet objektív értékelést a TOP TOURS utazási irodában, hogy biztosan ne érjen Önöket csalódás!
 
 
Hol szálljunk meg?  Isztria, Kvarner ,Dalmácia ?
 
 
http://croatia.hr/hu-HU
 
Isztria:
 
  
 
Mindhárom régiónak megvannak a szépségei és a hátrányai.
Az Isztria a legközelebb eső nyaralási úticél., egyszerűen és gyorsan le lehet jutni az isztriai városokba. Az autópálya díjunk is kedvezőbb, hiszen Rijekától autóúton is  lehet haladni. Egyedüli további útiköltség az Ucka alagútnál adódik.
Az Isztria városai nagyon szépek egytől, egyig. Érdemes végigjárni őket. Ha valami különlegességre vágyunk, akkor fizessünk be egy Brjuni-hajóstúrára. Akár választhatjuk a nemzeti park által szervezett utat, akár egy magán kis hajót, mindkét program kellemes időtöltés lesz.
 
A turisták többségének az Isztriáról a pulai amfiteátrum vagy Rovinj csodálatos, tengerre épült városa jut eszébe. Az Isztria nem csak ilyen népszerű és közkedvelt tengerparti városokból áll. Megtalálhatók a dombos, hegyes részek, hangulatos dombtetőkre épült elhagyatott középkori falucskák, és a zöldellő mezők is. Egy Isztria nyaralás során lehetőségünk lesz arra, hogy felkeressük a fontosabb városokat, strandoljunk a tengerpartokon, illetve látogatást tegyünk a legkisebb településeken is. További fontos látnivalók: Porec óvárosa és Hum.
 
 
Kvarner:
 
 
 
A Kvarner-öböl egyik legvonzóbb tulajdonsága a magyarok számára a nyaralásuk tervezésekor, hogy az Isztria félsziget mellett gyorsan és könnyen eljuthatunk ide autóval. A térségen belüli célpont megválasztásánál azonban felmerül a dilemma, hogy az ember szigetet válasszon vagy szárazföldet. A sziget választása mellett szól, hogy érdekesebb, izgalmasabb egy szigeten eltölteni a szabadságunkat, és a strandok is szebbek ott. A szárazföldön lévő parti települések mellett szól, hogy a közelebbi-távolabbi kirándulásokat és programokat könnyebben, rugalmasabban lehet kialakítani, mert például nem kell kalkulálni a kompozás időigényességével. A Kvarner-öböl szigetei közül Krk- és a Rab-szigetek a legnépszerűbbek. Losinj és Cres például a magyarok között kevésbé ismertek és látogatottak, eltekintve attól, hogy Mali Lošinj közismertségnek örvend. A tengerparti települések közül a legismertebb Opatija. A magyarok között nagyon népszerű még Vrikvenica, Selce és Novi Vinodolski is.
 
 
 
Dalmácia
 
Dalmácia fő vonzereje az egyedülálló tenger, partvidék és a számos, összesen 1208 szigetből álló szigetvilág, a gyönyörű természetes és kiépített strandok, valamint a part mentén elterülő gyönyörű városok;Zadar, Šibenik, Trogir, Split, Dubrovnik ... Ezért, és sok más miatt is Dalmáciát sokan az Adria igazgyöngyének nevezik. Ez a terület az Adria északi részén található Pag-sziget, és a Horvátország déli részén található Dubrovnik között terül el. Melyet 3 részre osztottak Észak-, Közép és Dél-Dalmácia.
 
Észak-Dalmáciát északnyugatról Pag szigete, délkeleten pedig Primošten határolja. A régió központja Zadar, de az egykori római kisvárosok is érdekes turistacélpontok lehetnek. Dalmáciát nem csak a számos kisebb-nagyobb sziget teszi különleges hellyé, de két nemzeti park, a Krka-vízesés és a Kornati-szigetek is itt található.
 
Közép-Dalmáciát északnyugatról a Krka folyó, délen pedig a Makarskai riviéra határolja. Közép-Dalmácia legfontosabb régióközpontja mindenképpen Split. A kivételesen szép tengerpart, a szigetek sokasága és a tiszta tenger miatt Dalmácia  ezen része különösen vonzó turistacélpont.
 
A Dél-Dalmácia elnevezés a horvát tengerpart legdélibb részét jelöli, amelynek fő idegenforgalmi központja a városfalairól ismert Dubrovnik. A természet nyújtotta látnivalók közül a Neretva folyót és annak torkolatát, valamint a Mljet Nemzeti Parkot érdemes kiemelni. Megközelítését nehezíti hogy Bosznia Hercegovina 25 km-es tengerparti részén át kell haladni és innen már nem vezet autópálya.
 
Látnivalók Horvátországban
 
 
 
Gyönyörű tengerpartjai mellett bármerre is járunk, mindenütt a római kor emlékeibe botlunk. A kis tengerparti városok szinte érintetlenül megmaradtak. A szűk utcák, a mediterrán hangulat és az ételek különlegessége a horvát vendégszeretettel karöltve vonzza ide igazán a turistákat. Hat horvátországi műemlék és egy természeti látnivaló az UNESCO világörökség részéi.  Felsorolni nem tudjuk a rengeteg látnivalót,  a lenti látnivalókat semmiképpen sem érdemes kihagyni ha arra járunk.
 
 
Dubrovnik óvárosa (1979) 
Eufrázius Bazilika, Porec (1997)
Split történelmi központja a Diocletianus-palotával (1979)
Stari Grad síkvidék a Hvar szigeten (2008)
Szent Jakab Katedrális, Sibenik (2000)
Trau (Trogir) történelmi városa (1997)
 
Természeti világörökség
Plitvicei Tavak Nemzeti Park (1979)
 
Tengerpartok Horvátországban
 
 
Horvátországban közel ezer sziget, illetve sziklazátony található. Tengerpartjait tekintve pedig bármerre is induljunk, elvarázsoló helyekbe botlunk. Legyen akár az északon, az Isztriai félszigeten vagy a Kvarner-öbölben, esetleg délebbre Dalmáciában, mindenhol kristálytiszta türkizkék tengervíz fogad minket.  Horvátország strandjai általában sziklásak, vagy kavicsosak, de azért a kisgyerekes családok nagy örömére több helyen találhatunk homokos tengerpartot is - ahol a víz lassan mélyülő, a parton pedig árnyékos-fás szakaszok védnek a nap káros sugaraitól. ( Medulin, Crikvenica, Lopar Nin, Omis, Brac sziget…. stb.) Amennyiben szeretnénk búvárkodni, vagy csak a kristálytiszta vizet élvezni, úgy mindenféleképpen a kavicsos tengerparti részeket ajánljuk (pl: Krk,- Korcula  sziget) Hozzá kell tenni, hogy Horvátországban a strandok többsége ingyenes (csak a kihelyezett napernyőkért és napozó ágyakért kell fizetni), így más mediterrán helyekkel szemben itt nem kell komoly összeget áldozni arra, hogy megmártózzunk a habokban. Ha a strandolás mellett kedvünk van felfedezni más eldugott öblöket és partszakaszokat, akkor könnyen kibérelhetünk egy kis csónakot, vagy elmehetünk hajós kirándulásra is. Az eldugott öblökkel vigyázzunk a német és holland turisták körében nemcsak a kijelölt naturista strandok  ( FFK)  kedveltek.
 
Gasztronómia és Kultúra Horvátországban
 
Horvátország rengeteg hatásnak volt kitéve történelme folyamán, így a különböző régióinak más és más specialitása van. Általánosságban elmondható, hogy nincs tipikus horvát konyha. Ahogy a horvát kultúrában, úgy a gasztronómiában is keverednek görög, magyar, török és olasz vonások.
 
Horvátországban nincs a leves fogyasztásának olyan hagyománya, mint Magyarországon. Ha levest esznek, az általában halleves (brodet vagy brudet), amit agyagedényben, parázson főznek. Dalmáciában még kedvelt a citromleves is, ezt tojásból, cukorból, és fahéjból készítik. A manestra Isztria különlegessége: vörösborral leöntött, pirított tésztából készített leves, zöldséggel és babbal.
 
A tengerparti főfogás lehet riba vagy lignje na žaru (grillezett hal vagy tintahal), - blitvával (mángold), melyet burgonyával, olívaolajjal és fokhagymával tálalnak. Választhatjuk a különleges crni rizot-ot, azaz fekete színű rizottót, mely színét a tintahal levéből nyeri. Akkor sem csalódunk, ha a škampi rizot-ot választjuk, melybe a garnélarák húsos farkát főzik. A tenger gyümölcsei az olívaolajjal harmonikusan kiegészítik egymást. Páratlan élményt nyújtanak a mártások is, melyeket bátran kitunkolhatunk a friss kenyérrel.
 
Az étlapok elengedhetetlen szereplői a magyar szájnak is ismerős ízvilágú húsos ételek, mint a čevapčići (darált húsból készült kolbászkák), vagy ražnjiči (rablóhús-féle). A húsok mellé friss salátát ajánlunk, melyet borecettel és olívával bolondíthatunk meg.
 
Ha a tengerpart felé igyekezvén letérünk az autópályáról a kacskaringós régi útra, finom illatok csapják meg az orrunkat az út mentén nyárson piruló janje (bárány) és odojak (malac) illata. Olyan fogások ezek, melyeket szintén vétek lenne kihagyni az éhes utazónak.
 
 
 Népszerű sütemény Horvátországban a burek, melyet szinte minden horvátországi pékségben árulnak. A magyarországi rétesekhez hasonlítható. A burek tölteléke túró, vagy hagymán piritott marhahús. Szintén a magyar réteshez hasonló a Zágráb környékén kapható strukli, amit almával, vagy sajttal töltenek. Roppant laktató, igen kalóriadús étel. A pritula (mazsolás-likőrös kelt tésztából készített sütemény) és a rozsota (tejből, tojásból, és karamellből készült édesség) Dalmácia különlegességei. Horvát fagylaltot (sladoled) is bátran fogyasszunk étkezés utáni desszertként. 
 
 
Árak Horvátországban
 
Ami a horvátországi árakat illeti, elmondható hogy a többi mediterrán országhoz képest még mindig kedvezőek de az árak folyamatosan emelkednek. A szállások árai terület és felszereltség függvényében változnak. Általánosságban itt is elmondható, hogy annál drágább egy adott szállás, minél inkább felkapott településen fekszik, vagy minél közelebb van a tengerparthoz. A szigeten lévő szállások általában olcsóbbak, de a szigetre való komppal való eljutás megnövelheti az utazásra szánt összeget. Néhány tájékoztató ár, amellyel számolnunk kell, ha Horvátországba utazunk. 
 
Étkezés:
Főétel egy középkategóriás étteremben kb. 50 kuna
Helyi sör (0,5l) kb.13 kuna
Cappucino kb 7-8 kuna
Ásványvíz és üditők (0,2l) kb. 8 kuna
Fagylalt: kb.7 kuna
Közlekedés:
Helyi tömegközlekedés: kb. 10 kuna
Taxi (1km): kb. 5 kuna
Üzemanyag: kb. 8,5 kuna
Autópálya díjak: A horvátországi autópályákon nyitott és a zárt díjbeszedő-rendszer működik. A fizetés módja lehet készpénz (nem csak kunában, hanem egyéb valutában is) vagy bankkártyás utalás. Az aktuális autópálya díjakról érdemes elutazásunk előtt érdeklődni és úti célunknak megfelelően kikalkulálni azt. A kunában és bankkártyával történő fizetés a legkedvezőbb, amennyiben AUR-ban fizetünk Kunában adnak vissza és igen rossz árfolyamon váltanak. 
 
Egészségügyi előírások és Biztosítás
 
Külföldre kiutazó, a magyar jogszabályok illetve államközi egyezmények alapján jogosult sürgősségi orvosi ellátásra, de az igénybe vehető szolgáltatás nem teljes körű és komoly anyagi megterhelést jelenthet. Ezért tanácsoljuk egy biztosítónál külön utasbiztosítási szerződést kötni, amely baleset és betegség esetén fedezi az ellátási költségeket. A nemzetközi TAJ kártya csak sürgősségi ellátás esetén érvényes és állami intézményekben fogadják el. Kisebb üdülőhelyeken és a szigeteken sok esetben csak magán orvos található, náluk a nemzetközi TAJ kártya nem érvényes. A nemzetközi TAJ kártyánál a helyi egészségügyi szabályok vonatkoznak a magyar turistákra is. Amennyiben a helyi szabályok szerint egy kezelés fizetős vagy önrészes úgy az nekünk is fizetős, függetlenül attól hogy Magyarországon nem kell érte fizetni.
 
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK HORVÁTORSZÁGRÓL
 
Államforma: köztársaság. 
Fővárosa: Zágráb (Zagreb). Hivatalos nyelv: horvát. 
 
Időeltolódás: nincs. 
 
Éghajlat: Horvátországban három éghajlati zóna van: az ország belsejében a mérsékelten meleg, 
a legmagasabb csúcsokon a havas erdei klíma, az Adriai part mentén pedig a kellemes mediterrán 
éghajlat jellemző sok napsütéssel, száraz és meleg nyárral, enyhe csapadékos téllel. A 
tengermelléken az átlaghőmérséklet januárban 5 – 9 Co, augusztusban 22 – 25 Co, a tengervíz 
átlaghőmérséklete nyáron kb. 25 Co. 
 
Csapvíz: iható.
 Elektromos áram: 220 V 
 
Hivatalos pénznem: Kuna (HRK), váltópénz Lipa (1 HRK = 100 Lipa); 1 € = kb. 7,2 HRK, 1 HRK = 
kb. 40 – 45 HUF. Az ismert hitelkártyákat majdnem mindenhol elfogadják. ATM bankautomata a 
legtöbb településen található. 
 
Útiokmányok: a hazautazás időpontjában még érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal 
lehet átlépni a határt. Személyautóval történő utazás esetén a nemzetközi zöldkártya kötelező. 
Felhívjuk figyelmüket, hogy útiokmányaikra fokozottan ügyeljenek (útlevélpótlás a helyszínen: 35 € 
+ 15 € illeték). Javasoljuk, hogy az útlevél mellett személyi igazolványt is vigyenek magukkal. 
 
Fontos telefonszámok: rendőrség 92; tűzoltóság 93; mentők 94; közúti segélyszolgálat 987; 
általános segítségnyújtás 112; Hungary Direct 00 800 220 036 
 
Parkolás: közterületi parkolásnál ügyeljenek, mert a tilosban parkoló autókat elszállítják és 
visszaszállításuk kb. 800 HRK. A fizetős parkolóhelyeknél keressék meg a parkolóórát.
 
 
Magyar Köztársaság Zágrábi Nagykövetsége
10 000 Zagreb, Pantovčak 255-257
Telefon: 00 385 1 4890 906