Krakkó1

KRAKKÓ és KATOWICE

+ Dunajec, Tarnowskie Góry, Zakopane

 

Időpont: 2024. szeptember  05-08. (4 nap / 3 éj)  

 

 

Utazás: autóbusszal        Elhelyezés: Hotel 3*       Ellátás: reggeli

1. nap:

 Indulás a hajnali órákban Szegedről (További felszállási lehetőségek: Kistelek, Kiskunfélegyháza, Kecskemét, Budapest 0). Folyamatos utazás a szlovákiai  Zólyomig, ahol a belvárost egy rövid séta során ismerjük meg.(Vár, a 14 végéről származó Szent Erzsébet templom, Hurban páncélvonat makettje melyet 1944-ben készítettek…) Folytatjuk utunkat a Pieniny Nemzeti Parkba. Közép-Európa legnagyobb természetes kanyonjában, a Dunajec áttörésen fogunk tutajozni.   (Vöröskolostortól a csaknem 10 km-es szakaszon a tutajozás eme nagy ügyességet és fizikai erőt is igénylő mesterségét a gorálok űzik már évszázadok óta. Korábban még fát szállítottak ladikjaikon, azóta a keskeny, kivájt fatörzsekből összeállított legendás vízi járművek már csak a turistákat szolgálják. A Kárpátok tátrai és beszkideki vidékén élő lengyel származású gorálok ma is őrzik népi hagyományaikat, ami jellegzetes, míves népviseletükben is megtestesül. Úgy vallják, nagyjából kétszázezren lehetnek, akik  egy különös, lengyel-tót átmeneti dialektust beszélnek). Vizi utazásunk Lesnica falunál ér véget, ahol a parkolóban már vár ránk a buszunk. Kora este érkezünk Krakkóba, ahol elfoglaljuk a szálláshelyünket. (Hotel Perla 3*)

 

2. nap:

 Reggeli után elindulunk felfedezni a „Sárkányok városát”. Városnézésünket a zsidó negyedben kezdjük.(Kazimierz Krakkó különleges hangulatú negyede az óvárostól délre, ahol évszázadokon át keveredett a zsidó és keresztény kultúra és amelynek nosztalgikus bája ma is magával ragadja az embert).Először a Schindler Gyármúzeumot keressük fel. (Oskar Schindler neve bizonyára sokaknak ismerősen cseng az 1993-ban forgatott, Schindler listája című filmből. Spielberg dokumentarista stílusú alkotása a szudétanémet gyáros és üzletember igaz történetét meséli el, aki a második világháború alatt mintegy 1200 zsidót foglalkoztatott zománcedény gyárában, ezáltal megmentve őket a haláltól.) A múzeumlátogatás után sétát teszünk a Kazimierz negyedben. Felkeressük a zsidó gettó emlékhelyet, majd a Sziléziai Felkelők hídján átsétálva megtekintjük a Régi zsinagógát, a Remu zsinagógát, a zsidó temetőt, a Krisztus teste katolikus templomot és Kazimierz főterét az Új teret. (Itt a szabadidő alatt lesz lehetőség étkezni). Délután a Királyi Palota, vagyis a Wawel  megtekintésével folytatjuk a programot, majd a belváros nevezetességeivel ismerkedünk.

 

3. nap: 

Reggeli után útnak indulunk, hogy Szilézia érdekességeit fedezzük fel. Először Tarnowskie Góry-ba utazunk, ahol a történelmi ezüstbányába teszünk egy látogatást,  amely egyedülálló a világon. Ezt igazolja az UNESCO világörökségi listájára való felvétel. A látogatóközpont megtekintése után az egykori ezüst-, ólom- és cinkércbánya 40 m mélységben húzódó folyosóin fogunk végigsétálni, megismerve a régi bányaszat minden nehézségét…és szépségét. A túra leglátványosabb része lesz a csónakázás egy 270 m hosszú útvonalon. (A bányalátogatás alatt nem lesz lehetőség ásványgyűjtésre, de az ajándékboltban tudunk igazi kincseket vásárolni.) Szilézia központjában, Katowicében folytatjuk a programunkat (A város „mostahagyereknek” számit, hisz nem is olyan régen Szilézia szimbólumaként még olyan sztereotípiák fogságában vergődött, mint a nehézipar, a szén és az acél városa). Az elmúlt években Katowice tekintélyes átalakuláson ment keresztül. Először a belváros szívében, a Mariacka utcán fogunk végigsétálni. (A pontosan 378 méter hosszú Mariacka utcát 1875-ben alakították ki, és három háztömbön át húzódik, mielőtt a Mária-templomnál ér véget, ahonnan az utca mai nevét is kapta. A Mariacka utcát 2008-ban sétálóutcává átalakították, és új lámpák, padok, és modernebb esztétikai megoldások kaptak helyet. Az utca nemcsak a város bárokkal teli fő útja, hanem a környező terület vonzásköre is, amelyet kocsmák, klubok, kávézók és éttermek sokasága népesít be. Számos különböző stílusú bár és étterem közül választhatnak az idelátogatók).A szabadidő alatt lesz lehetőségünk étkezni, vagy elvegyülni az élettel teli utca forgatagában. Kora délután aSziléziai Múzeumegyüttest keressük fel, amely a városközpont szélén található, egy régi bánya létesítményeit hasznosítja újra. (Az építészet önmagában is lenyűgöző. Rengeteg gyönyörű festmény, portré és szobor várja a művészetre éhes szemeket. A kiállítás változatos és lenyűgöző, erőteljes gazdag műtárgyakkal, képekkel és zenével.Gyönyörű az egyházi művészet nagy gyűjteményét bemutató tárlat, de nagyon érdekes a bányászat és Szilézia történelme köré épülő, valamint az ország történelmét – a középkortól a második világháború borzalmain át egészen napjainkig – feldolgozó kiállítások is. A bátrabbaknak lehetőségük nyílik felutazni a bányaakna tetejére, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra).

 

4. nap: 

Reggeli után Zakopane-ba, Lengyelország „téli fővárosába”, ahol egy rövid belvárosi séta után megismerjük az igazi, régi "lengyel piac" hangulatát is. (Fakultatív lehetőség: a siklóvasúttal a Gubalowkára, ahonnan  1.123 méter magasról csodáljuk meg a tájat). Szabadidő után kora délután indulunk haza. Érkezés Szegedre 22 óra körül.


Részvételi díj:

 

115.000 Ft/Fő

 

Fakultatív programok / választható felárak:

BBP-biztosítás: 650 Ft/Fő/nap,

egyágyas felár: 18.000 Ft/Fő,

Dunajeci tutajozás: 20 €/Fő

Krakkói belépők: kb. 124 PLN/Fő / 86 PLN/Fő,

Ezüstbánya látogatás: 72 PLN/Fő,

(Katovicei belépők 32PLN/Fő / 21 PLN/Fő

 

Rszám/Uszám: U-000746

Krakkó1 Krakkó1 Krakkó1 Krakkó1 Krakkó1 Krakkó1 Krakkó1 Krakkó1