Olivaszüret
A mitológia szerint az olajfát Pallas Athéné ajándékozta az emberiségnek. Az olajfát rendkívül sokrétűen hasznosítják. Termése és olaja a Földközi-tenger medencéjében élő népek ínséges időkre is hosszan tárolható, pótolhatatlan tápláléka volt. Termése az olajbogyó, melyből több, mint ezer fajta létezik. A világ legnagyobb olajbogyó termelői a görögök, olaszok és spanyolok, de az utóbbi években az albánok is szorosan felzárkóztak hozzájuk. Az olajbogyó termelés évről-évre növekszik, évente 20- 30%-kal. Albániában kb. 10-11 millió olajfa található, ebből 1.3 millió több száz éves, de vannak 3.000-3.500 éves példányok is. Albániában 22 fajta olajfa található. Az őshonos albán fajtákat, pl. a Kalinjot, a Kruja-i és a Tirana-i zöld vagy a Frëngu, Kusha és a Mixan az olajukért termesztik. A Berat-i és Elbasan-i kerekszeműt pedig elsősorban asztali fogyasztásra, de ezekből készül a legjobb minőségű olaj is. Az albán olívaolaj nagyon jó minőségű, exportálnak az USA-ba is. Az olívaolajnak bizonyítottan számos jótékony hatása van, és a mediterrán étkezés egyik alapja.
Reggeli után indulunk Beratba. Első utunk az olivaültetvényre vezet. Vendéglátóink bemutatják az olívaolaj előállításának technikáit, a hagyományos módszereket, az évszázados munkafolyamatokat, ami frissen préselt olívaolajok kóstolásával egészül ki. Mi is részesei lehetünk a munkafolyamatoknak és a frissen préselt olívaolajokat is megkóstolhatjuk. Kora délután Beratot, az „Ezer ablak városát” fedezzük fel - amely az UNESCO világörökség része. Megnézzük Gorica és Mangalem negyedének keskeny utcáit, majd a fellegvárat körbejárva megnézzük a híres ikonfestő, Onufri ikonjait a Mária mennybemenetele székesegyház épületében. A programunk végén meglátogatjuk a Coboi Borászatot, amely az ország egyik legsikeresebb borászata. Természetesen a látogatás a boraik kóstolójával zárul. Kora este utazunk vissza a szállodánkba, ahol elfogyasztjuk a vacsoránkat.
Reggeli után Durres belvárosába utazunk, ahol a városnézés során megtekintjük az ókori városfalat, kívülről megnézzük az amfiteátrumot, melynek a felújítása még most is tart. Megcsodáljuk a város pálmafás főterét a nagy mecsettel. Ezt követően a Szkander bég Konyakgyárba látogatunk, ahol megtekintjük a pincészetet. A látogatásunk végén a gyár termékeit is megkóstolhatjuk. (borokat, a többféle konyakot, valamint rakit és igazi különlegességeket is.) A konyakgyár látogatás után indulunk a repülőtérre. Budapestre érkezés 17:35-kor.
149.000 Ft/Fő
fakultatív biztosítások;
Amit a bruttó árazásról tudni kell…
A TOP TOURS Utazási Iroda útjainál évek óta - a MUISZ bruttó árazás bevezetésére vonatkozó felhívásához alkalmazkodva – teljes árat adunk meg. Ez azt jelenti, hogy a programjainknál megadott teljes részvételi díjak valamennyi kötelezően fizetendő költséget tartalmaznak, ami szükséges ahhoz, hogy az utas
részt vehessen az utazáson. Így a részvételi díj minden esetben tartalmazza az utazási költséget (parkolási és behajtási költségekkel), több napos utak esetén a szállásdíjat, a megadott ellátást (ahol lehetséges, ott a helyi idegenforgalmi adót is), az idegenvezető / túravezető költségét
(a legtöbb esetben audio-guide használattal), továbbá valamennyi szervezési költséget.
Azok a költségek, amelyek választhatóak, természetesen külön fizetendők. Ilyenek az esetleges fakultatív programok díjai, az esetleges vacsora felár vagy egyágyas felár, a belépőjegyek (egyénre szabott kedvezmények igénybevételével). Ezen választható tételek mindegyikéről pontos információkat találnak a programleírásoknál és a honlapunkon.
Rszám/Uszám: U-000746










