Olivaszüret

OLIVASZÜRET
 
 
ALBÁNIÁBAN
 
 
 
 
2025. november 14 -17. (4 nap/3 éj)
 
 
Utazás: repülővel         Elhelyezés: Hotel 4*        Ellátás: félpanzió+

A mitológia szerint az olajfát Pallas Athéné ajándékozta az emberiségnek. Az olajfát rendkívül sokrétűen hasznosítják. Termése és olaja a Földközi-tenger medencéjében élő népek ínséges időkre is hosszan tárolható, pótolhatatlan tápláléka  volt. Termése az olajbogyó, melyből több, mint ezer fajta létezik. A világ legnagyobb olajbogyó termelői a görögök, olaszok és spanyolok, de az utóbbi években az albánok is szorosan felzárkóztak hozzájuk. Az olajbogyó termelés évről-évre növekszik, évente 20- 30%-kal. Albániában kb. 10-11 millió olajfa található, ebből 1.3 millió több száz éves, de vannak 3.000-3.500 éves példányok is. Albániában 22 fajta olajfa található. Az őshonos albán fajtákat, pl. a Kalinjot, a Kruja-i és a Tirana-i zöld vagy a Frëngu, Kusha és a Mixan az olajukért termesztik.  A Berat-i és Elbasan-i kerekszeműt pedig elsősorban asztali fogyasztásra, de ezekből készül a legjobb minőségű olaj is. Az albán olívaolaj nagyon jó minőségű, exportálnak az USA-ba is. Az olívaolajnak bizonyítottan számos jótékony hatása van, és a mediterrán étkezés egyik alapja.

 
1. nap:
 
Elutazás Budapestről a késő délutáni órákban Tiranába. Érkezés után transzfer a szállodába. Vacsora.
 
 
2. nap:
 

Reggeli után indulunk Beratba. Első utunk az olivaültetvényre vezet. Vendéglátóink bemutatják az olívaolaj előállításának technikáit, a hagyományos módszereket, az évszázados munkafolyamatokat, ami frissen préselt olívaolajok kóstolásával egészül ki. Mi is részesei lehetünk a munkafolyamatoknak és a frissen préselt olívaolajokat is megkóstolhatjuk. Kora délután Beratot, az „Ezer ablak városát” fedezzük fel - amely az UNESCO világörökség része. Megnézzük Gorica és Mangalem negyedének keskeny utcáit, majd a fellegvárat körbejárva megnézzük a híres ikonfestő, Onufri ikonjait a Mária mennybemenetele székesegyház épületében. A programunk végén meglátogatjuk a Coboi Borászatot, amely az ország egyik legsikeresebb borászata. Természetesen a látogatás a boraik kóstolójával zárul. Kora este utazunk vissza a szállodánkba, ahol elfogyasztjuk a vacsoránkat.

 
3. nap:
 
Reggeli után az ország fővárosába, Tiranába vezet az utunk. Először a Dajty-hegybe épített anti-nukleáris bunker, a Bunkart-2, megtekintésével indítjuk a programot. Ezután a belváros nevezetességeit tekintjük meg. A városnézés során megtekintjük a Szkander bég tér épületeit az Et'hem Bey mecsetet, az Óratornyot. Útba ejtjük az Öreg Bazárt (Tirana egyik történelmi és kulturális központja, amely a török korban alakult, és ma a hagyományok és a modernitás keveredését kínálja. Ez a piac a helyi életbe nyújt betekintést, tele van friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, helyi ételekkel, kézműves termékekkel és ajándéktárgyakkal. A bazár a helyieknek is kedvelt találkozóhelye, ahol élvezhetik a helyi konyha ízeit és a vibráló légkört). Megnézzük a tiranai piramist is (A tiranai piramis 1988-ban nyílt meg, benne az Albániában negyven évig diktátorként uralkodó Enver Hodzsának szentelt múzeummal. Élete ebben a formában nem tartott sokáig, ugyanis az intézményt 1991-ben bezárták. Az épületben ezután rádióállomás, majd éjszakai klub, konferenciahelyszín is működött, a koszovói háború idején pedig NATO bázis kapott helyet benne. A közelmúltban egy holland építésziroda felújította és kulturális központtá alakította a betonépítményt. Az egyik legfontosabb változtatás az volt, hogy lépcsőket építettek a tetőhöz, hogy a helyiek szimbolikusan is megmászhassák a komplexumot. Az átalakítás során eltávolítottak minden, a diktatúrát dicsőítő szimbólumot, néhány eredeti részletet ugyanakkor megtartottak, hogy a látogatók is tisztában legyenek az épület sötét múltjával.) Mielőtt visszautazunk a szállodánkba, a szabadidő alatt lesz lehetőség a belváros legismertebb plázáját a Toptani Shopping Centert megtekinteni, ahol több, mint 100 üzlet várja a vásárlókat. A hotelbe visszaérve már vár ránk a vacsoránk.
 
4. nap:
 

Reggeli után Durres belvárosába utazunk, ahol a városnézés során megtekintjük az ókori városfalat, kívülről megnézzük az amfiteátrumot, melynek a felújítása még most is tart. Megcsodáljuk a város pálmafás főterét a nagy mecsettel. Ezt követően a Szkander bég Konyakgyárba látogatunk, ahol megtekintjük a pincészetet. A látogatásunk végén a gyár termékeit is megkóstolhatjuk. (borokat, a többféle konyakot, valamint rakit és igazi különlegességeket is.) A konyakgyár látogatás után indulunk a repülőtérre. Budapestre érkezés 17:35-kor.


149.000 Ft/Fő

 
 
Külön fizetendő:
fakultatív biztosítások;
Egyágyas felár ( 35.000 Ft);
Feladott poggyász költsége:
10 kg-os (ülőhellyel): 23.000 Ft/Fő
20 kg-os (ülőhellyel): 36.000 Ft/Fő
A helyszínen fizetendő költségek:
Programcsomag: 225 €/Fő
(tartalmazza a leírásban szereplő összes program költségét, belépőkkel, kóstolókkal, transzferrel)
 
 
A részvételi díj személyenként 1 db
40 x 30 x 20 cm-es poggyászt tartalmaz.
 
 

 

 

Amit a bruttó árazásról tudni kell…

A TOP TOURS Utazási Iroda útjainál évek óta - a MUISZ bruttó árazás bevezetésére vonatkozó felhívásához alkalmazkodva – teljes árat adunk meg. Ez azt jelenti, hogy a programjainknál megadott teljes részvételi díjak valamennyi kötelezően fizetendő költséget tartalmaznak, ami szükséges ahhoz, hogy az utas

részt vehessen az utazáson. Így a részvételi díj minden esetben tartalmazza az utazási költséget (parkolási és behajtási költségekkel), több napos utak esetén a szállásdíjat, a megadott ellátást (ahol lehetséges, ott a helyi idegenforgalmi adót is), az idegenvezető / túravezető költségét

(a legtöbb esetben audio-guide használattal), továbbá valamennyi szervezési költséget. 

Azok a költségek, amelyek választhatóak, természetesen külön fizetendők. Ilyenek az esetleges fakultatív programok díjai, az esetleges vacsora felár vagy egyágyas felár, a belépőjegyek (egyénre szabott kedvezmények igénybevételével). Ezen választható tételek mindegyikéről  pontos információkat találnak a programleírásoknál és a honlapunkon.

 

Rszám/Uszám: U-000746

Olivaszüret Olivaszüret Olivaszüret Olivaszüret Olivaszüret Olivaszüret Olivaszüret Olivaszüret Olivaszüret Olivaszüret Olivaszüret