Zemplén

A ZEMPLÉNI-HEGYSÉG 

 

GYÖNGYSZEMEI

 

Időpont: 2021. szeptember 24-26.(3 nap/2 éjszaka)

 

Utazás: autóbusszal Szegedről

 

Elhelyezés: Hotel 3*           Ellátás: reggeli 

 

 SZÉP kártyával is fizethető

1. nap:

Indulás kora reggeli órákban Szegedről(Felszállási lehetőségek: Hódmezővásárhely, Orosháza) Folyamatos utazás Szerencsre, ahol látogatást teszünk a szerencsi csokigyárban. (Megtekintünk egy kisfilmet a csokoládégyártásról, majd saját kezűleg készített csokoládénkat fogyaszthatjuk el. A mintaboltban a retró, valamint a legújabb finomságokból is vásárolhatunk). Monokra utazunk tovább, ahol a falu nagy szülöttének, Kossuth Lajosnak a szülőházában kialakított múzeumot nézzük meg. A következő látnivalónk a meredek bércen álló, boldogkői vár lesz. (Az Árpád-kori erőd, az elénk táruló táj lenyűgöző látványa az ólomkatona gyűjtemény felejthetetlen élményt fog nyújtani kicsiknek és nagyoknak egyaránt.) Innen a az első magyar nyelvű Biblia „szülőhelyére”, Vizsolyra vezet utunk. (1590-ben itt nyomtatták ki Károli Gáspár gönci református lelkész bibliafordítását. Vizsoly kész csoda: 13. századi eredetű, kőfallal övezett, gótikus stílusban kibővített temploma hazánk egyik legbecsesebb építészeti emléke, benne a Károli biblia egyik eredeti példánya, udvarán egy korhű, 16. századi nyomdaműhely, interaktív biblianyomdászati kiállítással). A nap utolsó programpontja , az ország egyetlen mézmúzeumának megtekintése. (Megtudhatjuk, hogyan készül a méz, a természet legédesebb ajándéka, közben megismerhetjük a méhek titokzatos világát, több ezer zümmögő mézkészítő főszereplésével). A szállás elfoglalása Telkibányán (Hotel 3*)

 

2.nap:

Reggeli után „kincskeresésre” indulunk Telkibányán, megtekintjük  az ásványkiállítást.( a település alatt a leghíresebb Árpád-kori királyi bánya rejtőzik. A község Nagy Lajos király idejében kapott bányavárosi címet, az arannyal és ezüsttel megrakott csillék pedig még a XIX. század elején is ide-oda gurultak a földalatti síneken. A múlt század elején a Nyugatról beáramló olcsó arany miatt azonban már nem volt gazdaságos a kitermelés, ezért szinte az összes bányát berobbantották.)A folytatásban egészen más kincsekben gyönyörködhetünk Hollóházái Porcelán Múzeumban.  Hollóházáról kb. 20 perces út után érkezünk Pálházára, ahol a buszunkat az erdei kisvasútra cseréljük, amellyel lélegzetelállító völgyeken keresztül zakatolunk a kőkapui vadászkastélyig. ( szabadidő, ebédelési lehetőség). A Füzéri vár a következő megállónk, melynek megtekintése után visszatérünk a szálláshelyünkre.

 

3. nap:

Reggeli után a Zempléni-hegység keleti részével ismerkedünk. A „sátor hegyek között vezet utunk Sárospatakig. Itt először a várkastély, a Vártemplom, Rotunda, Református Kollégium, Szent Erzsébet templom megtekintése szerepel aprogramunkban.  A városnézés után a  Megyer-hegyi tengerszemet nézzük meg. (A Tengerszem egy elhagyott malomkő-bánya fejtési gödrében összegyűlt csapadékból lett tóvá (mélysége kb. 6,5 méter). A bányászat a XV. századtól 1907-ig folyt ezen a területen.)A kirándulásunkat Tokaj-hegyalján fejezzük be egy hangulatos borkóstoló keretében. A borkóstoló után hazaindulunk. Az érkezés Szegedre a kora esti órákban.


Részvételi díj:

 

64.500 Ft/Fő

Belépők árai:

Valamennyi programban szereplő látnivaló megtekintése esetén: kb 25.000 Ft.

 

Rszám/Uszám:: U-000746

Zemplén Zemplén Zemplén Zemplén Zemplén Zemplén Zemplén Zemplén Zemplén